mylife Stories

Het succesverhaal van een levensreddend hormoon

In juli 1921 bereikten de Canadese onderzoekers Frederick Banting en zijn assistent Charles Best een revolutionaire doorbraak: ze slaagden erin om voor het eerst insuline uit de alvleesklier van honden te isoleren en waren ook in staat om het bloedglucose verlagende effect aan te tonen. Hiermee legden ze de eerste steen voor de effectieve behandeling van diabetes mellitus. Eindelijk was er gegronde hoop op het redden van het leven van kinderen met diabetes, die toen gemiddeld één tot twee jaar na de diagnose overleefden zonder enige vorm van therapie.

De ontdekkers van insuline: Frederick Banting en Charles Best.

Vandaag lijden meer dan 400 miljoen mensen wereldwijd aan diabetes. Slechts 100 jaar geleden was de ziekte dodelijk en waren er nauwelijks andere behandelingsopties dan een strikt koolhydraatarm dieet. Sinds de ontdekking van insuline kunnen nu vele levens over de hele wereld worden gered en kan een succesvolle diabetestherapie worden gegeven. In 1922 werd voor het eerst insuline gebruikt bij een 13-jarige jongen met diabetes – met doorslaand succes: zijn gevaarlijk hoge bloedglucosewaarden verbeterden onmiddellijk en hij leefde nog 13 jaar met insulinesubstitutie voordat hij stierf aan een longontsteking.

Productie en verwerking van insuline

Tot het midden van de 20e eeuw werd insuline nog verkregen uit de alvleesklier van geslachte boerderijdieren (varkens en runderen). Naast problemen bij het verkrijgen, extraheren en transporteren van insuline, was met name het zuiveringsproces nog niet geperfectioneerd. Intolerantiereacties op de injectieplaats werden vrij vaak waargenomen. In 1982 werd in de zoektocht naar optimalisatie voor het eerst de zogenaamde humane insuline geïntroduceerd. Een genetisch gemanipuleerde insuline die geproduceerd wordt uit geherprogrammeerde gistcellen of uit bacteriën, die qua eiwitstructuur vergelijkbaar zijn met humane insuline en daarom goed verdragen werden.

In het begin was er alleen snelwerkende insuline beschikbaar. In de loop der jaren zijn er echter verschillende soorten insuline ontwikkeld waarvan de werkingsduur door hulpstoffen kan worden beïnvloed.

Inmiddels zijn er langwerkende en zeer snelwerkende analoge soorten insuline beschikbaar, die door een verandering in het insulinemolecuul verschillen van natuurlijke insuline wat betreft werking en werkingsduur.

Optimalisatie van hulpmiddelen voor diabetestherapie

In het begin van de 20e eeuw was diabetestherapie nog een echte beproeving: er werden glazen spuiten gebruikt, de dikke naalden moesten regelmatig worden geslepen en de bloedglucose kon alleen direct in een ziekenhuis worden gemeten.

Naarmate de tijd verstreek, zijn er echter grote vorderingen gemaakt in de ontwikkeling van insuline toediening. Tegelijkertijd kregen mensen met diabetes de kans om zichzelf meer zelfstandig te behandelen: diabeteseducatie en bloedglucosemeters hebben het leven van veel mensen met diabetes gemakkelijker gemaakt.

In de jaren 80 kwamen de eerste insulinepompen beschikbaar voor algemeen gebruik. Disetronic, waaruit later Ypsomed voortkwam, was toonaangevend in onderzoek en ontwikkeling en bracht de eerste insulinepomp op de markt. Tegenwoordig kunnen patiënten in overleg met hun arts kiezen uit verschillende therapiemogelijkheden – geavanceerde technologie en voortschrijdende digitalisering maken het mogelijk om diabetestherapie te vergemakkelijken en te verbeteren en zo een hoge mate van flexibiliteit in het dagelijks leven te bereiken.

Quo vadis – en waar gaan we naar toe

De recente ontwikkelingen gaan zelfs nog verder, namelijk in de richting van een kunstmatige alvleesklier, de zogenaamde “Closed Loop”: een algoritme regelt de automatische insulinetoediening van de pomp op basis van de glucosewaarden die worden gegenereerd door continue glucosemonitoring (CGM).

We kunnen zeker uitkijken naar wat het huidige onderzoek en de ontwikkeling voor ons oplevert, want miljoenen mensen hebben nog steeds de best mogelijke behandeling nodig om hun leven met diabetes zo comfortabel mogelijk te maken.

Met het ontwikkelingsprogramma mylife Loop gaat Ypsomed ook die kant op. Het programma wordt in drie fasen uitgerold met behulp van app-gebaseerde functionele verbeteringen. Het belangrijkste doel is om geautomatiseerde insulinetoediening (AID) via een smartphone mogelijk te maken, waardoor het leven van veel mensen met diabetes gemakkelijker wordt. Ga met ons mee op reis naar de toekomst van gepersonaliseerd diabetesmanagement.

Klik hier voor meer informatie over het mylife Loop Programma.

Go Back