mylife Stories

Succeshistorien om et livsreddende hormon

I juli 1921 opnåede de canadiske forskere Frederick Banting og hans assistent Charles Best et revolutionært gennembrud: Det lykkedes dem at isolere insulin fra hundes bugspytkirtel for første gang og var også i stand til at demonstrere dens blodsukkersænkende effekt - og dermed lægge det vigtigste fundament til effektiv behandling af diabetes mellitus. Endelig var der et berettiget håb om at redde livet for børn med diabetes, som indtil da kun havde overlevet i gennemsnit et til to år efter diagnosen uden mulighed for behandling.

Opdagerne af insulin: Frederick Banting og Charles Best.

I dag lider mere end 400 millioner mennesker verden over af diabetes. For kun 100 år siden var sygdommen dødelig, og der var næppe andre behandlingsmuligheder udover en strengt kulhydratfattig diæt. Siden opdagelsen af ​​insulin kan mange liv rundt om i verden nu reddes, og succesfuld diabetesbehandling kan gives. Insulin blev brugt for første gang i 1922 på en 13-årig dreng med diabetes - med bragende succes: hans farligt høje blodsukkerniveauer forbedredes øjeblikkeligt, og han levede i yderligere 13 år med insulinsubstitution, før han døde af lungebetændelse.

Produktion og forarbejdning af insulin

Indtil midten af ​​det 20. århundrede blev insulin stadig hentet fra bugspytkirtlen hos slagtede husdyr (svin og kvæg). Ud over problemer med at få, udvinde og transportere insulin, var især rensningsprocessen endnu ikke blevet perfektioneret. Intolerancereaktioner på injektionsstedet blev observeret ret hyppigt. I 1982, i jagten på optimeringsmuligheder, blev der for første gang introduceret såkaldt human insulin, en gensplejset insulin fremstillet af omprogrammerede gærceller eller bakterier, som var sammenlignelig med human insulin i sin proteinstruktur og derfor godt tolereret.

I begyndelsen var der kun hurtigvirkende insulin tilgængelig. I årenes løb blev der imidlertid udviklet insuliner, hvis virkningsvarighed kunne påvirkes af tilsætningsstoffer.

I mellemtiden er der blevet tilgængelige langtidsvirkende og meget hurtigtvirkende analoge insuliner, som adskiller sig fra naturlig insulin med hensyn til virkningsvarighed og virkningsprofil på grund af en ændring i insulinmolekylet.

Optimering af hjælpemidler til diabetesbehandling

Diabetesbehandling udgjorde stadig en sand prøvelse i begyndelsen af ​​det 20. århundrede: der blev brugt glassprøjter, de tykke nåle skulle slibes regelmæssigt, og blodsukkeret kunne kun måles direkte på et hospital. Men som tiden gik, er der sket store fremskridt i udviklingen af ​​insulintilførselsanordninger. Samtidig fik mennesker med diabetes mulighed for at behandle sig selv mere selvstændigt: diabetesundervisning og hjemmeblodsukkermålere havde gjort livet lettere for mange af de ramte. De første insulinpumper blev tilgængelige til almindelig brug i 1980'erne. Disetronic, som Ypsomed senere opstod fra, var førende inden for forskning og udvikling og bragte den første insulinpumpe på markedet. Patienterne kan i dag vælge mellem en række forskellige behandlingsmuligheder i samråd med deres læge – en højtudviklet teknologi og fremadskridende digitalisering gør det muligt at lette og forbedre diabetesbehandlingen og dermed opnå en høj grad af fleksibilitet i hverdagen.

Quo vadis – og hvor vi skal hen

Nyere udvikling går endnu længere, nemlig i retning af en kunstig bugspytkirtel, det såkaldte lukkede kredsløb: her styrer en algoritme pumpens automatiske insulintilførsel baseret på glukosekoncentrationsværdierne genereret af kontinuerlig glukoseovervågning (CGM).

Som et resultat kan vi bestemt se frem til, hvad den aktuelle forskning og udvikling har i vente for os – fordi millioner af mennesker stadig har brug for den bedst mulige støtte – for at leve deres liv med diabetes så komfortabelt som muligt. Med sit mylife Loop-udviklingsprogram bevæger Ypsomed sig også i netop denne retning. Programmet udrulles i tre faser ved hjælp af app-baserede funktionsforbedringer – med det primære formål at muliggøre automatiseret insulinlevering (AID) via en smartphone og dermed gøre livet lettere for mange mennesker med diabetes. Tag med os på rejsen ind i fremtiden for personlig diabetesbehandling.

Klik her for at finde ud af mere om mylife Loop-programmet.

Zurück